Aby vás sneh neprekvapil. Aké príslušenstvo je vhodné na zimnú údržbu?

Pridal: kocht.sk

Hoci meteorológovia predpovedajú tento rok iba miernu zimu, je lepšie byť pripravený. Snehová nádielka dá zabrať, keď však máte k traktoru správne príslušenstvo, zimná údržba je hračkou. Pripravili sme pre vás tipy na najužitočnejšie nástroje pri odhŕňaní snehu z ciest, parkovísk či chodníkov.

Radlica do zadného trojbodového závesu

Radlica na sneh do zadného trojbodového závesu patrí medzi základné príslušenstvo k traktorom. Hlavnou výhodou je, že takúto radlicu dokážete nastaviť na obe strany – doprava i doľava. Rovnako oceníte možnosť manuálneho nastavenia sklonu, čím sa dokážete prispôsobiť snehovým podmienkam. Toto jednoduché príslušenstvo k traktorom je tiež cenovo veľmi dostupné, samozrejme však naráža na svoje limity.

Radlica na čelný nakladač s hydraulickým natáčaním

Radlica na sneh na čelný nakladač s hydraulickým natáčaním prináša v sebe aj kus elektroniky, vďaka ktorému si za toto riešenie priplatíte. Čo však dostanete navyše? Namiesto rúk pri nastavení natáčania budete používať šikovný elektronický joystick. Vďaka čomu sa dokážete výrazne rýchlejšie prispôsobiť snehovým podmienkam a šetriť čas. Zavesenie na prednú nápravu vám umožní bezproblémov vidieť to, čo odhŕňate. V našej ponuke si môžete zvoliť gumený, oceľový alebo PPL brit. Výrobca tiež individuálne pristupuje k šírke radlice, pri rozmeroch 1300 – 1500 získate jeden hydraulický valec, pri šírke 1600 – 2200 dva hydraulické valce. Práve tie slúžia na natáčanie a jeho plynulosť.

Pluh na čelný nakladač

Snežný pluh na čelný nakladač je univerzálnym pomocníkom pri zimnej údržbe. Ak plánujete odhŕňať viacero typov komunikácií, napríklad parkoviská, chodníky i cesty, odporúčame siahnuť práve po tomto príslušenstvo. O správnosti rozhodnutia vás presvedčí viacero dôvodov, hlavným je možnosť zmeny tvaru. Pluh Bellonmit na čelný nakladač dokážete nastaviť do troch rôznych polôh. Prvou je šíp, teda tvar, ktorý vám pomôže preraziť záveje či väčšie množstvo snehu. Druhou polohou je tvar klasickej radlice, ktorý funguje prakticky rovnako ako samotná radlica: nastavíte si, či chcete odhŕňať sprava doľava, alebo naopak. A tretím tvarom je tzv. „véčko“, to využijete napríklad pri vytláčaní snehu z parkoviska.

Ako si uľahčiť zimnú údržbu

Ako byť efektívnejší a uľahčiť si zimnú údržbu? Riešením môže byť použitie dvoch kusov príslušenstva v jednej chvíli, konkrétne radlice vpredu a na zadný trojbodový záves umiestniť posypovač. Počas jedného priechodu cestou, parkoviskom či chodníkom sneh nielen odhrniete, ale zároveň posypete – štrkom alebo soľou.

Je lepšia kombinácia radlice a čelného nakladača ako klasický trojobodový záves?

Túto otázku si pokladajú mnohí z vás. Aká je odpoveď? Môže byť rôzna, my si však myslíme, že áno. Prečo? Trojbodový záves ma limitované možnosti využitia: zvyčajne sa napája na predný trojbod len radlica. Naopak, čelný nakladač má širšie využitie: dokážete naň napojiť lyžicu, drapák na drevo, radlicu, paletizačné vidly. No dobre, ale čo cena, poviete si. Za trojbodový záves zaplatíte približne 60 % zo sumy, za ktorú si zakúpite nakladač s lyžicou. Ak zohľadníte možnosti využitia, ide o zaujímavú investíciu. Okrem toho, ak potrebujete odpratať sneh z parkoviska a ideálnym riešením je prehodiť ho za plot, radlicu pri nákladnejšom riešení ľahko vymeníte za lyžicu a problém rýchlo vyriešite. Pri trojbodovom závese však takéto riešenie nie je možné.

Podľa čoho si vybrať brit na radlicu či pluh?

Pýtate sa, ktorý brit je pre vás najvhodnejší? Všetko záleží od povrchu, ktorý ktorý sa chystáte odhŕňať. Oceľový brit nájde svoje využitie najmä pri zimnej údržbe asfaltových ciest či nespevnených povrchov. Polymérové (PPL) brity sú naopak vhodnejšie na povrchy, ktoré sú náchylné na poškodenie či poškrabanie, napríklad zámková dlažba. Gumené brity sú ich lacnejšou, no menej trvácnou alternatívou.

Potrebujete poradiť pri výbere príslušenstva na zimnú údržbu? Neváhajte nás kontaktovať, spoločne nájdeme najlepšie riešenie.

↑ Hore